Ron's Coffee

Bloggin'

Koffie testen

Ik mocht dit jaar als vakjury van de Misset Horeca Koffie Top 100 langs enkele deelnemers gaan om de koffie te beoordelen. Na een dag lang met collega vakjuryleden koffie te hebben geproefd en hierover te hebben gesproken, werden we los gelaten op 125 deelnemers.

Is het testen van koffie dan niet een kwestie van smaak?

Nee, los van mijn eigen smaak kan ik ook objectief koffie testen. Door jaren met koffie bezig te zijn kan ik de balans tussen de smaken in de koffie beoordelen. Proef ik meer zuur of bitter in de koffie? Is het zuurtje dat ik proef een fris zuurtje? En natuurlijk mag de koffie niet te heet of te koud zijn.

Maar ook de ‘looks’ van koffie is belangrijk. Op welke manier wordt een koffie gemaakt? Heeft de espresso een mooie crema of is de microfoam (het schuim) van de cappuccino niet te dun.
Zwarte koffie wordt over het algemeen nog het meeste besteld. Hoe die koffie wordt gemaakt is bepalend voor de smaak van de koffie en hoe die wordt geserveerd.

De barista moet vooraf een keuze maken welke zwarte koffie hij wil serveren.

En zijn eerst 4 mogelijkheden:
-          Lungo;
-          Americano;
-          Long Black;
-          Filterkoffie. 

En bij de filterkoffie zijn er weer verschillen in de wijze van bereiding, zoals:
-          Chemex;
-          V60;
-          Clever;
-          Flat bed filter;
-          Syphon;
-          Aeropress;
-          Fresh Press, enz…

Als je nu denkt dat de gasten toch niet willen weten hoe hun koffie wordt gezet, dan heb je het mis.
Steeds vaker vragen gasten waar de koffie vandaan komt, maar kiezen ze ook graag de bereidingswijze van de koffie.

Kortom, leer meer over koffie, smaak en bereidingswijzen. Ik vertel het je graag als je me uitnodigt op de koffie.